5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28. Maddesi gereğince Türk vatandaşlığını yitirmiş olanlara, yabancı eş, ergin olmayan yabancı çocuk ya da bağımlı yabancı çocuklara aile ikamet izni verilir.
Aile ikamet izni ile Türk vatandaşı ile evli olan yabancı kişiler oturum izni alabilirler. Aile ikamet izninden faydalanacak olan yabancı kişinin, aile statüsünde olması hedeflenir. Kanuna göre destekleyici sıfatı verilen kişiye bağlı olarak bu izin alınabilir. Destekleyici olarak tanımlanan kişinin eşi ve kendi çocukları bu izinden faydalanırken, aynı zamanda kişinin eşine bağlı ancak kendisinden olmayan çocuklar da faydalanabilir.
Yabancı kişilerin aile ikamet izninden faydalanmalarındaki imkanların geniş tutulması önemli bir avantaj sağlar. Esas olarak bakıldığı zaman, aile oturma izni almak isteyen kişinin destekleyicisinin Türkiye’de herhangi bir ikamet iznine sahip olması yeterlidir.
Türkiye’de ikamet izni olan yabancıların eşleri de aile ikamet izni sürecinden yararlanabilir. Aynı zamanda, Türk vatandaşları, mülteci ve ikinci koruma statüsü içerisinde yer alan kişiler için de aile oturma izni alınabilir. Öyle ki, destekleyici olan kişi mülteci ve ikinci koruma statüsünde yer alan bir birey olabilir.
İlginizi çekebilir: Yabancılar İçin Oturma İzni
Aile İkamet İzni Kaç Yıllık Veriliyor?
Aile oturma izni başvuruları süresiz olarak verilmeyeceği için her izin sonrası maksimum geçerlilik süresi bulunur. Yapılan her başvuruda, aile oturma izni 1 yıllık olarak hazırlanır.
Kişinin birden fazla eşi varsa, yalnızca tek bir eş için aile ikamet izni başvurusu yapılabilir. Ancak buradaki önemli nokta ise, kişinin diğer eş ya da eşlerinden olan çocukları için aile ikamet izni düzenlemesinin yapılabilir olmasıdır.
Aile ikamet izni başvurusu yapacak olan evli çiftlerin, 18 yaşını doldurmuş birey olma şartı vardır. Aile ikamet izni alan çocukların, ilkokul ve orta öğretim düzeyinde eğitim almaları için ek olarak öğrenci ikamet iznine ihtiyaçları kalmaz.
Aile İkamet İzni Sürecinde Aranan Koşullar Nelerdir?
Tüm aile üyelerini kapsayıcı olan sağlık sigortasının yaptırılmış olması gerekir.
Ailedeki kişi sayısına göre, her fert başında asgari ücret tutarının üçte birinin düştüğü aylık gelire sahip olunmalıdır.
Aile nüfusuna uygun bir şekilde sağlık ve güvenlik standartlarına uygun bir barınma imkanına sahip olunmalıdır.
Aile ikamet iznine başvuru yapıldığı tarih baz alınarak, 5 yıllık süreç içerisinde herhangi bir suçtan hüküm giyilmediğini adli sicil kaydı alınarak belgelenmesi gereklidir.
Kişinin adres kayıt sistemi üzerinde kaydı bulunmalıdır.
Aile İkamet İzni İptal Olursa Ne Olur?
Aile oturma izni iptali durumlarında çocuklara verilen 3 yıllık ikamet izni sürecinde 18 yaşını dolduranlar, talep ettiklerinde kısa dönem ikamet izni alabilirler. Türk vatandaşı ile evli bir yabancının boşanması durumunda ise, en az 3 yıl boyunca aile ikamet izni ile kalınmışsa kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunulması mümkündür. Yabancı eşin aile içerisindeki şiddet olaylarıyla mağduriyet yaşaması durumunda kişinin 3 yıl kalma şartı aranmaz.
Türkiye’de yabancılar için çalışma izni süreçlerini merak ediyorsanız: Yabancı Çalışma İzni
Türk Vatandaşı ile Evli Olan Yabancılar Hangi Yasal Haklara Sahip Olurlar?
Aile ikamet izni alabilme şansına sahip olurlar.
Türkiye’nin herhangi bir yerindeki devlet hastanesinde ücretsiz olarak muayene olabilirler.
Çalışma izni alma süreci diğer yabancılara göre çok daha kolaydır.
3 yıl evli kalındıktan sonra Türk vatandaşı olmak için başvuru yapılabilir.
Türk vatandaşlığı alındıktan sonra KPSS’ye girilerek devlet memurluğu görevi üstlenilebilir.
Türk vatandaşlığı alındıktan sonra, bağlı olunan SGK üzerinden kişi kendi anne ve babasını Türkiye’de ücretsiz bir şekilde tedavi ettirebilir.
Comments