top of page
Yabancı Çalışma İzni

Yabancı Çalışma İzni

Çalışma izni, Türk vatandaşı olmayan bir kişinin Türkiye’de çalışmasına izin veren resmi bir belgedir. İzin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilir ve bir yıl süreyle geçerlidir.

 

Çalışma izni almak için başvuranın geçerli bir pasaportu ve Türk bir işverenden iş teklifi almış olması gerekir. İşveren, çalışan adına çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır.

 

Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı uyrukluların işe başlamadan önce çalışma izni almaları gerekir. Çalışma izinlerinin alınması kolay değildir ve süreç uzun sürebilir. Ancak geçerli bir çalışma izni ile yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de yasal olarak çalışabilirler.

 

Türkiye’de yaşamak ve çalışmak istiyorsanız, çalışma izni almanız elzemdir. Süreç göz korkutucu olabilir, ancak yardım etmek için buradayız. Relocalist ekibi, baştan sona tüm süreç boyunca size rehberlik etmeyi garanti eder. Türkiye’de sorunsuz bir şekilde yaşayabilmeniz ve çalışabilmeniz için gerekli belgeleri ve izinleri almanıza en profesyonel şekilde yardımcı olacağız!

Türkiye'de yabancılara çalışma izni
nasıl alınır? 

Türkiye’de yabancılar için çalışma izni verilmesinde, belirli işyerleri ve işletmeler yeterlidir. Ancak, uygulanılan sisteme göre yabancıların istedikleri herhangi bir şirkette çalışmalarına izin verilmez. İlk olarak, yabancı uyruklu kişilerin çalışma izin başvurularının işverenler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Yabancı uyruklu personellere çalışma izni alma şartları nelerdir?

Yabancılar için çalışma izni hususunda belirli bir orantıya göre sistem oluşturulur. Örnek verilecek olursa, 100.000 TL sermayesi olan bir firmanın 5 Türk sigortalı çalışanı varsa bir tane de yabancı çalışan için çalışma izni alınabilir. (Ev hizmetleri olarak adlandırılan alanda çalışacak yabancılarda prosedür farklılık gösterebilmektedir.) Yabancı kişiler için çalışma izni başvuruları elektronik imza ile işverenler tarafından gerçekleştirilir.

Yabancı personel çalıştırmak isteyen işyerlerinde sahip olunması gereken kriterler nelerdir?

  • Şirket bünyesinde sigortalı olarak çalışan en az 5 Türk vatandaşının olması zorunludur.

  • Çalışma izni alınacak olan yabancı şahsın şirketin ortağı olması durumunda ise, 1 yıllık verilmiş olan çalışma iznindeki son 6 ayda 5 sigortalı Türk istihdam edilmiş olmalıdır.

  • Şirket içerisinde birden fazla yabancı çalışan için çalışma izni alınmak isteniyorsa, her bir yabancı çalışanda 5 Türk vatandaşının sigortalı bir şekilde çalıştırılıyor olması gerekir.

  • Şirketin ödenmiş olan sermayesinin 100.000 TL ve üstü olması, değilse de sermaye artırımı yapılmalıdır.

  • Yabancı çalıştıracak olan işyerinin brüt satış tutarının 800 bin TL ve üstü ya da son senedeki ihracat miktarının en az 250.000 dolar olması gerekmektedir.

  • Başvurular e-imza ile gerçekleşeceğinden dolayı, şirketin kendisine ait elektronik imzası bulunmalıdır.

Çalışma iznine nasıl başvurulur?

  • Yurt İçi Çalışma İzni Başvurusu

  • Yurt Dışı Çalışma İzni Başvurusu

Yurt içi çalışma izni başvurusu

Lisans öğrencileri konunun dışında tutularak en az 6 aylık olacak şekilde ikamet izni olan yabancılar için yapılan çalışma izni başvurusudur. Bu başvuru için yapılması gerekenler şunlardır:

 

  • Çalışma Bakanlığı internet sitesinden online bir şekilde başvuruların gerçekleştirilmesi gerekir.

  • 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu gereğince ve diğer ilgili mevzuatlar da göz önünde bulundurularak, çalışma izni başvuruları Çalışma Bakanlığı tarafından incelenmeye alınır. Belgelerin ve çalışma izninin incelenmesi sonucunda başvuru sonuçları da online olarak bildirilmektedir.

Yurt dışı çalışma izni başvurusu

Türkiye’de geçerli ikamet izni olmayan ya da yurt dışında yaşayan kişilerin, kendi ülkelerindeki Türk konsolosluklarında yaptıkları çalışma izni başvurusudur. Örneğin, Almanya’da çalışma izni nasıl alınır? sorusunu soran kişilerin aşağıdaki prosedürleri gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

 

Türkiye’de yabancıyı çalıştıracak olan işveren, konsolosluğun iletmiş olduğu referans numarası ile on günlük süre müddetinde online başvuruyu gerçekleştirmelidir. Çalışma Bakanlığı web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirilen başvuruda, belgelerin tam ve doğru olmasına dikkat edilmelidir. Başvuru tamamlandıktan sonra Çalışma Bakanlığında 30 günlük süre içerisinde başvuru sonuçlandırılır. Vizesi kabul olan yabancının en geç 90 gün içerisinde Türkiye’ye giriş yapması gerekmektedir.

 

Çalışma İzni Başvurularında Aklınızda Bulunması Gereken Önemli Not

Çalışma Bakanlığı’nın belirttiği 6735 Sayılı Kanun gereğince, çalışma iznini talep eden yabancının yapacağı görevi yapabilecek İŞKUR’a kayıtlı olan Türk vatandaşı bulunuyorsa başvuru reddedilebilmektedir.

Yabancı personeller için geçerli olan zorunlu asgari ücretler

Çalışma izni alacak olan yabancı çalışanın, yaptığı iş ile aldığı maaşın orantılı olmasına dikkat edilmelidir. Başvurunun yapıldığı tarih baz alınarak, yabancıya verilmesi önerilen taban maaş oranları şu şekildedir:

 

  • Herhangi bir şirket veya işletmede üst düzey yöneticiler, ön izin isteyen mimarlar ve pilotlar için asgari ücretin 5 katı,

  • Şube ve birim müdürleri ile mühendis, mimar gibi çalışanlar için asgari ücretin 4 katı,

  • Uzmanlık gerektiren ve yeterliliğin baz alındığı işlerde çalıştırılacak olan yabancılar (öğretmenler de dahil) için asgari ücretin 3 katı,

  • Bir işyeri ya da işletmede eleman unvanıyla çalışan ya da turizm alanında görev alan yabancılar için asgarinin 1,5 katı,

  • Hasta bakıcılığı, çocuk bakıcılığı gibi ev hizmetlerinde görev alacak yabancılar için de asgari ücret taban fiyatı sistem uygulanmaktadır.

Yabancılar için oturma izni nasıl alınır diye merak ediyorsanız ilginizi çekebilir: Yabancılar için oturma izni.

Çalışma izni uzatma başvurusu

Çalışma izni olan yabancının onaylanan süresi dolduğu taktirde, Türkiye’de çalışmaya devam edebilmesi için çalışma izninin uzatılması gerekir. Çalışma izni uzatılmasında, çalışanın işyerindeki istikrarı ve işyeri içerisinde gösterdiği katkı göz önünde bulundurulur. İşverene ait olan şartlar ise, şirketler için vergi borcunun ve SGK borcunun olmamasıdır.

Yabancılar için çalışma izin türleri

Bu kapsamda 3 farklı türde çalışma izni bulunmaktadır;

Çalışma Bakanlığı onay verdiği taktirde, en fazla 12 ay süreyle alınabilen çalışma iznidir.

Bağımsız çalışma izinleri

Süreli çalışma izinleri

Uzatmalarla beraber aynı iş yerinde olmak kaidesiyle 3 yılı tamamlayan yabancı çalışanların, aynı meslekte çalışmaları şartı konularak 3+ yıl çalışma izni başvurusu yapılabilir.

 

Türkiye’ye belirli bir seviyenin üzerinde yatırım yaparak katkı sağlayan ve Türkiye’de en az olacak şekilde 5 yıl ikamet eden bir yabancı kişiler bağımsız çalışma iznine başvurabilirler.

Süresiz çalışma izinleri

Türkiye’de en az 8 yıl yasal olarak ikamet izni olan ya da 8 yıl boyunca çalışma izni almış kişiler süresiz çalışma iznine başvurabilmektedirler.

 

Öngörülen Kriterler Dışarısında Herhangi Bir Firmada Başvuru Yapabilecek Yabancı Kişiler

 

  • Anne, baba veya çocuğu Türk vatandaşı olan yabancılar,

  • Türk vatandaşı ile en az 3 yıl olacak şekilde evli olması,

  • KKTC vatandaşları

  • İnsani ikamet izni olan kişiler

  • Ahıska Türkleri

Çalışma izni sorgulama ve kargo takibi

Çalışma izni başvuruları Çalışma Bakanlığı’nın web sitesi üzerinden online olarak sorgulanabilmektedir. Çalışma izni onay süreci olumlu sonuçlandığında, çalışma kartları 2 ila 3 gün arasında basılarak PTT ile gönderilmektedir. Ancak şuan ki sistemde PTT kargo takip süreci kapalı olduğu için, çalışma kartlarının kargo takibi yapılamamaktadır.

2023 Yabancıların çalışma izni alma süreçlerinde yapılan güncellemelere bağlı soru ve cevaplar

Çalışma izni başvurusunun tamamlanması için tanınan süre ne kadardır?

Vize başvurusundan geçerli olmak üzere, işveren tarafından 30 gün içerisinde başvurunun onaylanarak tamamlanması mecburidir.

Çalışma izni uzatma başvurusu sonuçlanmadan çalışma izni süresi biterse ne yapılması gerekir?

Yabancının çalışma izni uzatma başvurusu yapıldıktan sonra, başvuru değerlendirme süresince maksimum doksan gün daha çalışmasında mahsur yoktur. Ancak, çalışılmakta olan işyerinin değişmesi durumunda tanınan bu fırsat ortadan kalkacaktır.

Süresiz çalışma izni aldık daha sonrasında bir şey yapmalı mıyız?

Süresiz çalışma izinlerinde, iznin başlangıç süresinden itibaren 5 yıl süreliğine bir şey yapılmasına gerek yoktur. Ancak, 5 yıllık süreç sonrasında süresiz çalışma izninin yenilenmesi gerekmektedir. Süresiz çalışma izni yenileme başvurularının da 5 yıllık süre dolmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Türkiye’de şirket kuran her yabancı çalışma izni almak zorunda mı?

Yabancı kişi herhangi bir limited şirketin ortak ya da şirket sahibi olduğunda, Türkiye’de ikamet etmese bile çalışma izni almak zorundadır. Aksi taktirde güncel cezalara göre 2000 TL idari para cezası alacaktır. Para cezasının yanı sıra iş yeri kapatma cezası verilecektir.

Türk soylu yabancıların çalışma izni süresi kaç yıla kadar düzenlenebilir?

Türk soylu yabancılar adına yapılan çalışma izni başvurularında, iş ya da hizmet sözleşmelerinin aşılmaması durumlarında beş yıla kadar düzenleme yapılabilir.

bottom of page