Almanya’da çalışma izni süreçlerinde belli başlı bazı prosedürler ön plana çıkıyor. Almanya’da çalışabilmek için çalışma izni almak isteyen Türk vatandaşlarının ulusal vizeye sahip olmaları gerekir. Eğer Almanya’da çalışmak isteyen kişinin Alman vatandaşlığı bulunmuyorsa, Almanya çalışma vizesi almaya tabidir.
Almanya çalışma izni başvurusu yapmak için Alman Konsolosluğu ya da Büyükelçiliğe gerekli başvuruların yapılması gerekir. Almanya çalışma vizesindeki en önemli şartlardan bir tanesi de kişinin Almanya’da bir iş teklif alması gerekliliğidir, iş teklifi, işverenin yabancı bir işçiyi istihdam etmek istediğini belirten resmi bir belgedir. Bir diğer seçenek ise kişinin kendi bulunduğu işyerindeki işverenle bir iş sözleşmesi yapmaktır.
Almanya’da çalışma izni, iki ana kategoride incelenebilir: Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden gelenler için serbest dolaşım kapsamında olanlar ve AB üyesi olmayan ülkelerden gelenler için olanlar.
AB üyesi ülkelerden gelenler için serbest dolaşım kapsamında olanlar, genellikle AB vatandaşları veya AB ülkelerinde yaşayan kişilerdir. Bu kişiler, Almanya’da çalışmak için özel bir izin almak zorunda değillerdir. Ancak, çalıştıkları süre boyunca kayıt yaptırmaları gerekebilir.
Almanya’da çalışma alanında getirilen bazı kısıtlamalar da bulunur. Özellikle üçüncü dünya ülkeleri olarak tanımlanan ülkelerin vatandaşları için getirilen kısıtlamalar ön plana çıkıyor. Üçüncü ülke vatandaşlığı tanımını da açacak olursak, Alman vatandaşı olmayan, Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlığı bulunmayan ya da İsviçre vatandaşı olmayan kişiler üçüncü ülke vatandaşı kategorisine alınıyor.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir kişinin Almanya çalışma izni alabilmesi için bölgenin gerekliliklerini karşılıyor olması ve bulduğu işin Alman makamlarının standartlarına uygunluğu yüksek önem arz eder.
ALMANYA’DA HANGİ MESLEKLERE İHTİYAÇ DUYULUYOR?
Herhangi bir ülkede işgücü seviyesinin istenilen seviyenin altında kalması, ekonomideki küçülmenin de önünü açar. Almanya’da bu durumun olmamasını isteyen ülkelerden bir tanesi olduğundan dolayı, özellikle nitelikli iş gücü bu ülkede son derece önemlidir.
Almanya’da ihtiyaç duyulan meslekler arasında mühendislik branşı önemli bir alanı kapsıyor. Bilgisayar ve yazılım mühendisliği günümüz dünyasında popüler olduğu gibi Almanya için de önemli bir konuma sahip. Türkiye’den göçü sıklıkla yaşanan meslekler arasında hemşirelik ve doktorluk da dikkat çekiyor.
Almanya için hizmet sektöründeki iş gücü de önemsenen bir durumdur. Özellikle hasta bakıcı ve yemekli mekanların hizmetlerinde personel alımına ihtiyaç duyuluyor. Almanya çalışma izni ile Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin talebi yüksek işler kapsamında başvuru yapmaları çalışma izni alma şanslarını artırabilir.
ALMANYA ÇALIŞMA İZNİ İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKLİDİR?
Almanya çalışma izni sürecinde gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması da önemlidir. Almanya çalışma izni için gerekli evraklar şunlardır;
Pasaport
Vesikalık Fotoğraf
Kişiye ait kimlik fotokopisi
Nüfus kayıt örneği
Kişi boşanmış ise buna dair bilgiler ya da evlilik ve çocuk bilgileri
İkametgâh belgesi
Kişiye ait sağlık sigortasının belgesi
Kişinin diplomaları
İşverenle yapılan iş sözleşmesi
İş teklifi alınan yerin genel bilgileri
Notlar:
Pasaport: Almanya çalışma izni vizesinde başvuru yapmak isteyen kişilerin pasaportunun en az bir yıllık geçerlilik süresi olması gerekir.
Almanya Çalışma İzni Başvuru Formu: Formun başvuru sahibi tarafından Almanca olacak şekilde doldurulması gerekir. Almanya çalışma izni başvuru formunda eksik olduğunda başvuru geçersiz sayılacaktır. Gerekli bilgiler eklendikten sonra formun başvuru sahibi tarafından imzalanması istenir.
ALMANYA’DA ÇALIŞMAK İÇİN ALMANCA BİLMEK ŞART MI?
Almanya’da çalışmak isteyen yabancılar için Almanca bilmek, önemli bir faktördür. Çünkü, Almanca ülkede resmi dil ve iş hayatında da sıkça kullanılmaktadır. Bu nedenle, Almanya’da çalışmak isteyenlerin Almanca öğrenmeleri ve dil yeterliliği sınavlarını geçmeleri önemlidir.
Almanca, Almanya’da yaşayanlar arasında günlük yaşamda, iş hayatında, eğitimde ve sosyal hayatta kullanılan resmi dildir. Almanca bilmek, yabancıların Almanya’da daha rahat bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olur ve iletişimlerini kolaylaştırır.
Almanya’da çalışmak isteyen yabancılar, Almanca öğrenmek için dil kurslarına katılabilirler. Dil kursları, Almanca öğrenmeye yeni başlayanlar için temel dil bilgisi ve kelime hazinesi sağlar. Ayrıca, dil kursları Almanya’da yaşayan yabancılar için de mevcuttur ve bu kurslarda dilbilgisi, okuma, yazma ve konuşma becerileri geliştirilir.
Almanca yeterliliği sınavları, Almanya’da çalışmak isteyen yabancıların dil bilgisi ve kelime dağarcığı konusunda ne kadar başarılı olduklarını ölçer. Bu sınavların puanları Almanya çalışma izni sürecinde işverenler tarafından talep edilebilir.
Almanya’da işverenler, genellikle Almanca konuşabilen çalışanları tercih ederler. Çünkü, Almanca bilmek, işyerinde doğru iletişim kurulmasına yardımcı olur ve iş süreçlerinin daha verimli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Ayrıca, Almanca bilmek, Almanya’da çalışan yabancıların sosyal hayatlarında da daha aktif olmalarına ve Almanya kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olur.
Almanya Çalışma İzni Danışmanlığı
Almanya’da iş bulma ve çalışma izni süreci oldukça karmaşık ve zaman alıcı olabilir. Ancak, endişelenmenize gerek yok çünkü Relocalist olarak, sizin için bu süreci mümkün olduğunca kolay ve sorunsuz hale getirmek için buradayız.
Relocalist olarak, Almanya’da yaşamak ve çalışmak isteyen kişilere iş bulma, çalışma izni başvurusu yapma, konut ve entegrasyon konularında destek sunuyoruz. Profesyonel ekibimiz, yerel dil ve kültür bilgisi ile birlikte, Almanya’da yaşayan ve çalışan yüzlerce kişiye yardımcı oldu.
Siz de Almanya’da çalışmak için adım atmaya karar verdiyseniz, Relocalist ekibi olarak Almanca çalışma izni sürecinde size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!
Commenti